SUBAŞI: MİLLİ SERVET HEBA OLACAK

İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, daha önce YEKDEM tarafından satın alınan vatandaşın güneş enerjisinden üretilen enerjinin artık bedelsiz olarak devredileceğini öngören düzenlemeye tepki gösterdi. Subaşı, “Böylece birçok yatırımcının büyük zararlarla iflasına ve milli servetin hebasına yol açacak bir hazırlık sessizce başlatılmıştır” dedi. 

18 Ağustos 2022
SUBAŞI: MİLLİ SERVET HEBA OLACAK

Güneş enerjisi ihmal ediliyor

Subaşı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde, "Ülkemizin en öncelikli sorunu enerjidir. Dünyada güneşli geçen gün sayısı en yüksek olan ülkeler arasında yer alan ülkemizde, güneş enerjisi bugüne kadar iktidarın ihmal ederek göz ardı ettiği en önemli kaynağımızdır. 2019 yılında nihayet iktidar gerekli ve doğru olan teşvik ve destekleri vermiş ve birçok yatırımcı leasing ile ya da krediler almak suretiyle büyük çapta borçlanarak enerji dar boğazını aşmak için büyük çapta çaba ve yatırım başlatılmıştı. Ancak öyle görünüyor ki, tüm bunlardan sonra bir “u dönüşüyle” farklı bir rota tayin edilmeye çalışılmaktadır" görüşüne yer verdi.

Kimler müdahale etti?

“Yeni yatırımları durduracak, eski yatırımcıları iflasa sürükleyecek bu değişikliğin gözden geçirilmesi ve ortadan kaldırılması gerekir” diyen İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, şunları belirtti :  "Bu kaygı verici değişiklik için kimler müdahale etti? Pastanın gelir payını yine kendisine çevirmek isteyenler mi iktidarı zorluyor? Bütün bunları bilmek yurttaşın ve yatırımcının hakkıdır. Yine işlemeyen ekonomik modelin, keyfi işletilen pejmürde halini ortaya koyan tehlikeli gelişmeler yaşanıyor"

Eski yatırımcıları iflasa sürükler

Subaşı, şöyle devam etti : "Bu tür kural koyup yatırımcıyı teşvik ederek borçlandırarak yatırımı yapmaya hazırlanan ya da yatırım yapmış olanlara kurallar değişti demek ve tüketim fazlasını, bedelsiz olarak işletmeci firmaların çıkarına devretmek gibi bir usul yaratmak hem onlara haksız kazanç sağlamak hem teşvik edilen yatırımcıyı mağdur etmek hem de enerji dar boğazının aşılması için ortaya çıkan çabaları yeniden baltalamak anlamına gelir. Yeni yatırımları durduracak, eski yatırımcıları iflasa sürükleyecek bu değişikliğin gözden geçirilmesi ve ortadan kaldırılması gerekir"

Hukuksuzluğu yol açar

Subaşı,"Bugüne kadar sürdürülen uygulamanın 11 Ağustos 2022 tarihinde yayınlanan “Elektrik Piyasasında Lisansız Elektrik Üretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” le kaldırıldığı vurgulayan Subaşı" Yeni düzenleme ile vatandaşların ve şirketlerin ürettiği tüketim fazlası enerji artık satın alınmayacak, bunun yerine bedelsiz olarak Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizmasına (YEKDEM) aktarılacaktır. Üstelik hukuka aykırı biçimde geçmiş yatırımları da kapsayacak şekilde geriye dönük tüketim fazlasının hesaplanması ve bedelsiz olarak YEKDEM’e aktarılması planlanmaktadır" dedi.

Bu uygulamadan vazgeçin

Subaşı, şunları söyledi: "Bu tür kural koyup yatırımcıyı teşvik ederek borçlandırarak yatırımı yapmaya hazırlanan ya da yatırım yapmış olanlara kurallar değişti demek ve tüketim fazlasını, bedelsiz olarak işletmeci firmaların çıkarına devretmek gibi bir usul yaratmak hem onlara haksız kazanç sağlamak hem teşvik edilen yatırımcıyı mağdur etmek hem de enerji dar boğazının aşılması için ortaya çıkan çabaları yeniden baltalamak anlamına gelir. Yeni yatırımları durduracak, eski yatırımcıları iflasa sürükleyecek bu değişikliğin gözden geçirilmesi ve ortadan kaldırılması gerekir. Yabancı sermayenin her geçen gün ülkemizden ayrılması, yeni yatırımların gelmemesinin nedeni işte bu ve benzeri uygulamalarla, hukuk güvencesinin ortadan kaldırılması, istikrarlı bir uygulamanın olmaması, “maç oynanırken keyfi olarak kural değişikliği yapılmasıdır”

Kimin görüşünü aldınız?

Subaşı, önergesinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez'e şu soruları yöneltti:

  • 11 Ağustos 2022 tarihli değişikliğe konu olan tüketim fazlası üretilen enerjinin YEKDEM’e aktarılması kararı hangi nedenle kimlerin etkisiyle alınmıştır. Bu konuda, enerji piyasası paydaşlarıyla, STK ve temsilcileriyle görüşmeler yapılmış ve fikirleri alınmış mıdır?
  • Vatandaşın ek gelir elde etmesi, elektrik faturası ödemekten kurtulması gibi söylemle çok geç olarak 2019 yılında başlatılan GES uygulamasından hangi gerekçe ile vazgeçilerek tam tersi bir uygulama başlatılmıştır?
  • YEKDEM’e aktarılacak olan üretim fazlası enerji vatandaşımıza bedelsiz olarak mı verilecektir? Bedelsiz olarak verilmeyecek ise, elektrik dağıtım işi ülkemizde özelleştirildiği için, bu şirketler haksız bir kazanç elde etmiş olmayacak mıdır?
  • Bedelsiz olarak üreticiden alıp, vatandaşımıza ücretle satılması sosyal, demokratik, hukuk devleti nitelikleriyle bağdaşıyor mu?
  • Ekonomik istikrarsızlığın somut bir göstergesi olan bu keyfi ve dehşet verici “U” dönüşün yeniden eski haliyle sürdürülmesi gündeminizde mi?

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.