Louvre Müzesi kapanma tehlikesiyle karşı karşıya
Paris’te bulunan dünyaca ünlü Louvre Müzesi, sendikaların grev kararı alması nedeniyle yeniden kapanma riskiyle karşı karşıya kaldı. Müzede örgütlü sendikalar, acil yenileme çalışmaları yapılması ve personel sayısının artırılması talebiyle bu hafta greve gitme kararı aldı.
PARİS-BHA
Sendikalar ayrıca, Avrupa Birliği dışından gelen ziyaretçiler için bilet fiyatlarına yapılacak artışa da tepki gösteriyor. Ocak ayından itibaren ABD, İngiltere ve Çin gibi ülkelerden gelen ziyaretçilerin Louvre’e giriş için 32 euro ödemesi gerekecek. Bu artış, mevcut bilet fiyatına göre yaklaşık yüzde 45 zam anlamına geliyor.
Su sızıntısı ve galeri kapatmaları endişeyi artırdı
Kasım ayında Louvre Müzesi’nin Mısır bölümünde meydana gelen su sızıntısı sonucu 300 ila 400 dergi, kitap ve belge zarar gördü. Bu olayın ardından, antik Yunan seramiklerinin sergilendiği ve dokuz odadan oluşan bir galeri, tavan güvenliğine ilişkin endişeler nedeniyle ziyarete kapatıldı.
Yaklaşık 2 bin 100 çalışanın görev yaptığı müzede grevin uzaması halinde, yılın en yoğun ziyaret dönemlerinden birinde kısmi ya da tam kapanma yaşanabileceği belirtiliyor. CGT, Sud ve CFDT sendikaları yaptıkları ortak açıklamada, personelin mevcut koşullar altında ciddi bir tükenmişlik yaşadığını vurguladı.
“Ziyaretçiler ihmalin bedelini ödüyor”
Sendikalar, geçtiğimiz dönemde yaşanan mücevher hırsızlığının yıllardır biriken personel eksikliği, güvenlik açıkları ve kamu yatırımlarındaki yetersizliği ortaya koyduğunu savundu. Louvre Müzesi, geçen yıl 8,7 milyon ziyaretçi ağırlamıştı.
CGT sendikası yetkilisi Christian Galani, bilet fiyat artışını “kabul edilemez” olarak nitelendirerek, ziyaretçilerin yılların birikmiş ihmalinin bedelini ödemek zorunda bırakıldığını söyledi. Galani, personel yetersizliği nedeniyle salonların sık sık kapatıldığını ve ziyaretçilerin koleksiyonun tamamına erişemediğini ifade etti.
Galani ayrıca, uygulamanın kültürün evrenselliği ve eşit erişim ilkesine aykırı olduğunu belirterek, İngiliz turistlerin de bu durumdan etkileneceğini, buna karşın Britanya Müzesi’nin ücretsiz olduğunu hatırlattı.
Güvenlik ve personel eksikliği gündemde
Sendikalar, 2015 yılından bu yana aralarında güvenlik görevlilerinin de bulunduğu yaklaşık 200 kadronun kaldırılmasından endişe duyuyor. Gece vardiyasında güvenlik kontrol odasında görev yapan Galani, grevin son çare olduğunu belirterek, bina yenileme çalışmaları ile koleksiyonun korunmasına yeterli önem verilmediğini dile getirdi.
Fransa Sayıştayı’nın geçen ay yayımladığı raporda, müzedeki güvenlik iyileştirmelerinin son derece yavaş ilerlediği ve yönetimin güvenlik yerine vitrine yönelik projelere öncelik verdiği belirtildi. Kültür Bakanlığı’nın başlattığı incelemede görev alan üst düzey bir polis yetkilisi de tespit edilen aksaklıklar karşısında şaşkınlığını dile getirdi.
Kapsamlı yeniden yapılanma gündemde
Kültür Bakanı Rachida Dati, ön incelemenin hırsızlık riskinin uzun süredir hafife alındığını ve güvenliğe yeterli yatırım yapılmadığını ortaya koyduğunu açıkladı. Notre Dame Katedrali’nin yeniden inşa sürecini yöneten Philippe Jost’un, gelecek ay Louvre’de kapsamlı bir yeniden organizasyon için çalışma başlatacağı duyuruldu.
Louvre Direktörü Laurence des Cars da daha önce yaptığı açıklamalarda, yapının bakım maliyetlerine ve ziyaretçi yoğunluğunun yarattığı zorluklara dikkat çekmişti. Ocak ayında müzeyi ziyaret etmenin fiziksel açıdan zorlayıcı hale geldiğini belirten des Cars’in açıklamalarının ardından, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yeni bir müze girişi inşa edilmesini ve Mona Lisa tablosu için ayrı bir salon oluşturulmasını öngören büyük bir projeyi kamuoyuna duyurmuştu.