MANDIRA ÇİFTÇİSİNE İNEKTEN KUŞ GRİBİ BULAŞTI

ABD'nin Teksas eyaletinde mandıra çiftçiliği yapan bir adam, nadir rastlanan bir durumla karşı karşıya kaldı: İnekten kuş gribi bulaştı. Hafif semptomlar gösteren adamın gözleri ise kan çanağına döndü. 

06 Mayıs 2024
MANDIRA ÇİFTÇİSİNE İNEKTEN KUŞ GRİBİ BULAŞTI

Teksas'ta kuş gribi olan mandıra çiftçisi’nin, ABD'de hayvandan insana geçen H5N1 virüsüne yakalanan ikinci kişi olduğu tahmin ediliyor. Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) uzmanları, virüsün mart ayında bir inekten bulaştığına dair güçlü kanıtlar bulunduğunu belirtti.

CDC tarafından yapılan açıklamaya göre, çiftçi’nin semptomları hafif olsa da gözlerindeki kan tüyler ürpertici bir hal aldı. Gözün beyaz kısmının üzerindeki şeffaf tabaka olan konjonktivanın altında kanayan subkonjonktival kanama teşhisi konuldu. Sağ gözünde ise sulu bir akıntı olduğu fark edildi.

Hastanın durumu ve görüntüleri, New England Journal of Medicine tarafından yayımlanan bir yayında detaylı olarak açıklandı. Tıp uzmanları, adamın kuş gribine yakalandığı düşünülürse, bu vakayla birlikte bir memeliden, özellikle de bir inekten insana bulaşan bilinen ilk vaka olabileceğini belirtiyor.

CDC Direktörü Dr. Mandy Cohen, hastanın semptomlarının çok hafif olduğunu ve iyileşmekte olduğunu belirterek, temas halinde olabilecek kişileri test etmek için önlemler aldıklarını vurguladı.

Bu olay, Teksas'ta sağlık yetkilileri tarafından yakından takip edilirken virüsün yayılma riski değerlendiriliyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.