Maske yeniden hayatımıza giriyor! Koronavirüs yayılmaya devam ediyor

 

05 Ekim 2023
Maske yeniden hayatımıza giriyor! Koronavirüs yayılmaya devam ediyor

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alpay Azap çok önemli açıklamalarda bulundu ve Eris varyantı nedeniyle maske kullanımı gerektiği ifade edildi.

COVID-19 pandemisi, dünyayı etkisi altına almaya devam ediyor. Virüsün değişken doğası nedeniyle, zaman içinde farklı varyantlar ortaya çıkıyor. Bunlardan biri de son dönemde gündeme gelen Eris varyantı. Eris varyantı, COVID-19’un Omicron varyantının bir alt türü olarak tanımlanmış olup, omicron varyantında görülen mutasyonların yanı sıra, EG.5.1 olarak adlandırılan bir mutasyona sahip olan virüstür. Bu mutasyon, Eris varyantının insan hücrelerine daha kolay bağlanmasına ve çoğalmasına yardımcı olabilir.

DAHA BULAŞICI OLABİLİR

Eris varyantı ilk olarak Şubat 2023’te Güney Afrika’da tespit edilmiştir. Daha sonra dünyanın farklı bölgelerinde de görülmeye başlanmıştır. Türkiye’de de Eris varyantına rastlanmıştır. Eris varyantının diğer COVID-19 varyantlarına göre daha bulaşıcı olup olmadığı veya daha ciddi hastalığa neden olup olmadığı henüz tam olarak bilinmemektedir. Ancak, bazı araştırmalar Eris varyantının önceki varyantlardan daha bulaşıcı olabileceğini göstermektedir.

EN YAYGIN GÖRÜLEN BELİRTİLER 

Eris varyantının belirtileri, diğer COVID-19 varyantlarının belirtilerine benzerdir. En yaygın görülen belirtiler şunlardır:

"Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, nefes darlığı veya solunum güçlüğü, kas ağrıları veya kas güçsüzlüğü, baş ağrısı, yorgunluk, burun akıntısı veya tıkanıklığı, tat veya koku kaybı, ishal veya mide rahatsızlığı."

Eris varyantından şüphelenen kişilerin en kısa sürede sağlık kuruluşlarına başvurmaları ve PCR testi yaptırmaları gerekmektedir.

MASKE KULLANILMALI 

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, Eris varyantı hakkında yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Ortamlarda virüslerin bulaşması çok kolaylaşıyor. Hastalıklara davetiye çıkarmamak için özellikle riskli kişilerde maske kullanımına, el hijyenine dikkat edilmesini öneriyoruz.”

KAYNAK : KAMU GÜNDEM

 

 

 

Antalya Haberleri | Sondakika antalya haber| Antalya Güvenilir Haber | 07 Haber Magazin | Son Dakika Antalya | Antalya Haber

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.