ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ, KOVİD-19 CEZAEVİ İZİNLERİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA YAPTI

"ADALET BAKANI TUNÇ: KOVİD-19 İZNİNDEN AÇIK CEZAEVİNE DÖNECEK HÜKÜMLÜLER İÇİN BAŞVURU SÜRESİ 15 AĞUSTOS'TA SONA ERİYOR" 

02 Ağustos 2023
ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ, KOVİD-19 CEZAEVİ İZİNLERİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA YAPTI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kovid-19 izninden açık cezaevine dönecek olanlara yönelik, “15 Ağustos akşamına kadar geri döneceklerin başvurmaları gerekiyor. Geri dönecek yaklaşık 21 bin hükümlü var. 21 bin hükümlünün, süresi içinde müracaat etmesi lazım. O süre 15 Ağustos'ta sona eriyor” dedi.

Adalet Bakanı Tunç, çeşitli temaslar için gittiği Elazığ’da valilik ziyareti sonrasında Kovid-19 izinlerine yönelik açıklamalarda bulundu.

Kovid-19 izinlerine ilişkin 2020'nin Nisan ayında kanun çıktığını anımsatan Bakan Tunç,  açık cezaevindeki hükümlülerin Kovid-19 iznine çıkarıldığını, bu iznin 3 yıl sürdüğünü ve izinde geçen sürenin infazdan sayıldığını kaydetti.

 

21 BİN HÜKÜMLÜNÜN, SÜRESİ İÇİNDE MÜRACAAT ETMESİ LAZIM

Kovid-19 izinlerine ilişkin açıklama yapan Bakan Tunç, 2020'nin Nisan ayında kanun çıktığını hatırlatarak, Açık cezaevindeki hükümlülerin Kovid-19 iznine çıkarıldığını, bu iznin 3 yıl sürdüğünü, izinde geçen sürenin infazdan sayıldığını kaydetti.

Kovid-19 izinlerine ilişkin sürenin 31 Temmuz itibarıyla dolduğunu, süre dolmadan önce Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yeni bir yasal düzenleme yapıldığını söyleyen Bakan Tunç, konuşmalarını şu şekilde sürdürdü:

"Bu düzenlemenin içeriği şu şekilde, denetimli serbestlik tedbirine 5 yıl ve daha az süre kalanlar cezaevine dönmeyecekler ama denetimli serbestlik tedbiri için 5 yıldan fazla olanlar, yani cezası daha yüksek olanlar cezaevlerine geri dönmüş olacaklar. Bu düzenlemede kapalı cezaevlerinde barındırılan hükümlüler de açık cezaevine 3 yıl erken çıkmış olacaklar ve denetimli serbestlik olarak da açık cezaevinden 3 yıl erken denetimli serbestliğe çıkmış olacaklar.

Düzenleme bu şekilde. Başvuruda 2 haftalık bir süre var. 15 Ağustos akşamına kadar geri döneceklerin başvurmaları gerekiyor. Geri dönecek yaklaşık 21 bin hükümlü var. 21 bin hükümlünün, süresi içinde müracaat etmesi lazım. O süre 15 Ağustos'ta sona eriyor. 15 Ağustos'a kadar müracaat etmeyen hükümlüler haklarını kaybetmiş, direkt kapalı cezaevine gitmiş olurlar. Müracaat ederlerse açık cezaevinde barındırılmaya devam ederler."

189 YENİ MAHKEMENİN KURULMASIYLA İLGİLİ HAZIRLIK SÜRECİMİZ DEVAM EDİYOR

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Depremlerde 231 yargı çalışanının hayatını kaybettiğini belirtirken, deprem bölgesinde tespit ve diğer davalarla ilgili ihtiyacı karşılayacak 131 yeni mahkeme kurulduğunu da kaydetti. Bakan Tunç, "Şu anda ihtiyaç hasıl olursa 189 yeni mahkemenin kurulmasıyla ilgili hazırlık sürecimiz devam ediyor" diye konuştu.

Orta ve az hasarlı adliyelerin, cezaevlerinin onarılarak kesintisiz hizmet vermelerinin sağlandığını söyleyen Bakan Tunç, ağır hasarlı 15 adliyenin yerine yeni binaların yapımıyla ilgili süreçlerin sürdüğünü, ağır hasar gören 11 cezaevindeki 12 bin tutuklu ve hükümlünün ise başka cezaevlerine nakledildiğini ifade etti.

Bakan Tunç, Elazığ'a son 21 yılda Adalet Bakanlığınca 3,5 milyar liralık yatırım yapıldığını, kentte 2010'da tamamlanan adliye binasının, depremde hasar görmediğini dile getirdi.

Elazığ'da 2016'dan sonra yapılan Sivrice Kadın ve merkezdeki açık cezaevleri, R Tipi, T Tipi kapalı cezaevleri ile 1 No'lu ve 2 No'lu yüksek güvenlikli cezaevlerinin depremde hasar görmediğini bildiren Tunç, ağır hasar gören Çocuk Eğitim Evi'nin yeniden yapılması için proje ihalesine çıkıldığını vurguladı.

Bakan Tunç, deprem sonrasında kentte 2 yeni mahkeme kurulduğunu da söyledi.

ŞEHİRLERİ YENİDEN AYAĞA KALDIRMANIN MÜCADELESİNİ VERİYORUZ

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerden Elazığ'ın da etkilendiğini hatırlatan Tunç, yaraları sarmanın, şehirleri yeniden ayağa kaldırmanın mücadelesinin verildiğini ifade etti. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, Kabine'nin öncelikli gündem maddesinin, deprem bölgesindeki hasarları gidermek olduğunu söyleyen Adalet Bakanı Tunç, depremlerin hemen ardından Adalet Bakanlığınca kriz merkezi kurulduğunu, 984 bilirkişi, 518 adli tıp uzmanı, bin hakim ve savcıyla birlikte 7 bin 500 personelin gönderildiğini söyledi.

 

 

 

Antalya Haberleri | Sondakikaantalya.com | Antalya Güvenilir Haber | 07 Haber Magazin | Son Dakika Antalya | Antalya Haber

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.