Eski kot atıkları yeniden hayat buluyor

Antalya Büyükşehir Belediyesi Çevre Eğitim ve İnovasyon Merkezi’nde gerçekleştirilen atölye çalışmalarıyla eski kot parçaları yeniden hayat buluyor. Atölye çalışmasında kadınlar, Japon dikiş tekniği şaşiko yöntemiyle kot atıklarını kullanarak yeni kıyafet tasarlıyor. 

26 Nisan 2023
Eski kot atıkları yeniden hayat buluyor

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in ‘Sürdürülebilir ve Yaşanılabilir Antalya’ hedefiyle hayata geçirdiği Çevre Eğitim ve İnovasyon Merkezi birbirinden farklı atölye çalışmalarıyla misafirlerini ağırlıyor. Çevre Eğitim ve İnovasyon Merkezi’nde ‘Azalt, Tekrar Kullan, Geri Kazan’ sloganıyla eski kot parçalarını kullanarak yeni kıyafetler tasarlanması amacıyla bir atölye çalışması düzenlendi. 


KOT PARÇALARIYLA YENİLENEN KIYAFETLER
Atölye çalışmasında çevre aktivisti Zeliha Sunal, katılımcılara eskiyen, terzi atığı olarak kullanılan ürünleri yeniden kullanılmasına ilişkin bir eğitim çalışması gerçekleştirdi. Zeliha Sunal, Japon dikiş tekniği şaşiko yöntemiyle kot atıklarını nasıl kullanabileceklerini anlattı. Eskiyen tekstil ürünlerinin yeniden kullanımı üzerine bir çalışma yapacaklarını söyleyen Zeliha Sunal, “Bir tişört veya kot pantolon binlerce ton su harcanarak yapılıyor. Bu ürünlerden geri dönüştürülüp kumaş da yapılamıyor. Şaşiko dikiş yöntemiyle terzi atığı olan kot parçalarının kıyafetler üzerinde nasıl hayat bulacağını göstereceğiz. Bu atıkları değerlendirelim, kendi kıyafetlerimiz, çocuklarımızın giysilerinden parçalar kullanarak, yeni ürünler elde edebiliriz. Eskiden büyüklerimiz yırtılan yerlere yama yapardı. Bizim yaptığımız bu işin modernize edilmesidir” dedi. 


FARKLI ÜRÜNLER ORTAYA ÇIKIYOR
Büyükşehir Belediyesi Sıfır Atık ve Çevre Eğitim Şube Müdürü Fulya Koral, israfın önlenmesi ve doğal kaynakların verimli kullanılması gerektiğine dikkat çekerken, gerçekleştirilen etkinlikte kadınların evlerindeki kot parçalarıyla yeni ürün tasarlayarak yeniden kullanmalarını sağlamayı amaçladıklarını söyledi. Atölye katılımcılarından emekli öğretmen Nazan Songül Köse, atölye çalışmalarının kendisine çok şey kattığını, eskiyen kıyafetlerinden yeni motiflerle daha farklı ürünlerin çıktığını kaydetti. 

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.