MEHMET BALIK’TAN AÇIKLAMA; “VERGİ DİLİMİ YÜZDE 15’E SABİTLENMELİDİR

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, gelir vergisi tarifesinde yapılan değişiklikle ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirdi. İşte o açıklama… 

30 Aralık 2022
MEHMET BALIK’TAN AÇIKLAMA; “VERGİ DİLİMİ YÜZDE 15’E SABİTLENMELİDİR

Bugün Bakan Nebati’nin açıkladığı gelir vergisi tarifesinin ilk dilimini 32 bin liradan 70 bin liraya, ikinci dilimini 70 bin liradan 150 bin liraya, üçüncü dilimini 250 bin liradan 550 bin liraya, dördüncü dilimini ise 880 bin liradan 1,9 milyon liraya olarak belirlenmesine göre vergide adaletsizliğe bir çözüm üretilmemiştir.

 

Alt gelir grubu yurttaşların vergi dilim oranlarını yükseltmiş gibi gösterilen bu karar, aslında zenginlerin gelirlerini korumasına ve yapılacak olan zamlara oranla ücretli olarak çalışan alt gelir grubundaki yurttaşlarımızın vergi dilimi artışlarında bir anlam ifade etmeyecektir.

 

Vergi matrahlarına bürüt ücret baz alınarak hesaplanması ve artan oranda vergi uygulaması sabit gelirlinin yılın yarısından fazlasında maaşlarında vergi kesintisi kademeli bir şekilde artarak düzenli bir gelire sahip olmalarını engellemektedir.   

 

Kamu-Ar’ın açlık sınırı rakamında bile maaş alan ücretliler yeni belirlenen dilimlere göre 7 aydan az bir sürede ikinci kademe vergi dilimine geçerek kazançlarının beşte birini vergi olarak ödemek zorunda kalacaktır.

 

Bugün belirlenen rakamlar yüksek gibi gözükse de maaş artışlarıyla birlikte ücret çizelgesi de artacak dolayısıyla vergi dilimi rakamlarının arttırılması bir anlam ifade etmeyecektir.

 

Ortalama ücretlere bakıldığı zaman bir kamu çalışanı yılın yarısı gelmeden bir üst kademeye geçeceğinden güncelleme yapılan rakamlar yetersiz kalacaktır.

 

Vergide adalet sağlanması açısından milyonlarca kamu çalışanı, emekli ve işçilerin sırtından artan oranlı vergi yükü kaldırılmalı ve gelir vergisi yüzde 15 oranında sabitlenmelidir.

 

Mehmet Balık

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu

Genel Başkan

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.