AÇLIK SINIRINDA ASGARİ ÜCRET KABUL EDİLEMEZ

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkan’ı Mehmet Balık’ın asgari ücretle ilgili basın açıklaması; 

08 Aralık 2022
AÇLIK SINIRINDA ASGARİ ÜCRET KABUL EDİLEMEZ

Asgari ücret görüşmelerinin ilk oturumunda teklif edilen 7 bin 785 lira ile bir asgari ücretlinin bu yaşam koşullarında hayatta kalması mümkün değildir.

 

Sadece ortalama kreş fiyatlarının 7 bin liradan başladığı bu devirde, iki kişinin asgari ücretle çalıştığı evde 7 bin 785 liralık asgari ücretle bir maaş sadece kreş giderine harcanmak zorunda kalınacaktır.

 

Asgari ücretle çalışan ve yeni evli bir ailenin bir de yeni doğmuş çocuğu olduğunu varsayarsak. Bir haftalık mama parası ortalama 200 liradan ayda 800 lira beslenmesine ayırılmaktadır. Yeni doğmuş bir bebeğin, bir haftalık bez parası ortalama 300-400 liradan ayda 900-1200 lira arası sadece bez ihtiyacını karşılanabilmektedir.

 

Açlık sınırında asgari ücreti teklif edenlerin lüks makam araçlarında bu hazırlıkları yaparken, bilimsel olarak açlık sınırının ne anlam ifade ettiğinden bihaber olduklarını tüm yurttaşların önünde ifşa etmişlerdir.

 

Açlık sınırı, dört kişilik bir ailenin kalori hesabına göre hayatta kalabilmesi için “gıda” harcamalarını ifade etmektedir.

 

Açlık sınırının içinde bez parası, okul masrafı, kira, akaryakıt, elektrik, doğalgaz gibi harcamalar yer almamaktadır.

 

İşçiden alınan aidatlarla alınan makam araçlarıyla asgari ücret görüşmelerine açlık sınırında bir teklifle gelen sarı sendika başkanları, seçildikleri makama sadece AKP iktidarını aklamak için oturduklarını itiraf etmişlerdir.

 

Kamu çalışanları, emekliler ve diğer tüm çalışanların maaşlarını etkileyecek olan asgari ücret görüşmelerinde, asgari ücretlinin değil tüm yurttaşların alım gücünü sermayeye aktarma çabasından vazgeçilmelidir.

 

En azından AKP iktidara geldiği yıldaki alım gücünü asgari ücretliye iade etmesi gerekmektedir.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.