CHP ANTALYA MV. RAFET ZEYBEK "TARIMDA MALİYET KATLANILMAZ, TARLADAN BEDAVA DOMATES ALSANIZ BİLE TEZGAHTA MALİYETİ 5 LİRA"

CHP ANTALYA MV. RAFET ZEYBEK "TARIMDA MALİYET KATLANILMAZ, TARLADAN BEDAVA DOMATES ALSANIZ BİLE TEZGAHTA MALİYETİ 5 LİRA" 

23 Eylul 2022
CHP ANTALYA MV. RAFET ZEYBEK "TARIMDA MALİYET KATLANILMAZ, TARLADAN BEDAVA DOMATES ALSANIZ BİLE TEZGAHTA MALİYETİ 5 LİRA"

CHP’li Zeybek’in çiftçilerin şikayetlerine yer verdiği incelemelerine dair yaptığı yazılı açıklama şu şekilde;

DOMATESİ TARLADAN BEDAVA BİLE ALSANIZ TEZGAHTA 5 LİRA OLUR

“Kamuoyu tarafından turizm kenti olarak bilinen Antalya’nın aynı zamanda yurtiçi ve yurtdışına tarımsal ürün tedarik eden, büyük bir tarım üretimi olan şehir olduğu ne yazık ki, AKP iktidarı tarafından unutuluyor. AKP’nin yanlış, gerçeklikten ve verimlilikten uzak tarım politikalarının üzerine yaşanan ekonomik kriz nedeniyle tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın sorunları dayanılmaz bir hale gelmiştir.  Farklı ilçelerden tarım ve hayvancılıkla uğraşan, geçimini nesillerdir bu şekilde sağlayan üreticilerin sitem dolu sözlerini yorumsuz, doğrudan aktarmak, belki en doğrusu olacaktır, AKP’nin Tarım ve Ormancılık Bakanı tarafından ısrarla görmezden gelinen çiftçilerimizin sözleri;

Korkuteli’nde hayvancılık yapan bir vatandaşımız; “Hayvancılıkta maliyetler artık kafa kafaya değil, artık zararına oldu. Yem fiyatları artıyor, süt fiyatları aynı ama maliyetler artıyor, kendi işçiliğimizi yaptığımız halde kurtarmıyor. Bize yem fiyatlarında çözüm bulunsun istiyoruz, en azından bu fırtına geçerken hayatta kalalım, hayvancılık her dönemde dar köprülerden geçmiştir ama bu dönem kıl köprüden geçiyoruz sanki, çok zor.” 

Kaş’ta tarımsal üretim ve ticaretini yapan bir vatandaşımız “En büyük sıkıntılarımızdan biri mazot fiyatları, eskiden Denizli’den, İzmir’den çevre illerden pazarcılar gelir toptan mal alırdı artık gelmez oldular. Plastik kasa 3 liraydı, oldu 8 lira. İçinde 8-10 kg domates oluyor, neredeyse kiloya 1 lira kasa mal oluyor. Antalya’dan tarladan bedava domates alınsa, İstanbul’a gönderilse, işçilik 2 lira, kasa 1 lira, mazot 1,5 lira, oradaki işçiliği ekleyin tezgâhta en ucuz 5 lira olur.” 

Döşemealtı’nda hayvancılıkla uğraşan bir vatandaşımız; “İneklerimi iki yıl önce kesime gönderdim. Toplamda 200 baş büyük baş hayvanım vardı, maliyetler arttığı için hepsini kesime verdim, kriz bugünün işi değil ki, zemini yavaş yavaş hazırladılar, ahırım bomboş, kiracı bile gelmiyor. Geçen kendim bir hesap yaptım, bir tane besi danası alınıp, kesilip reyona konulana kadar 7500 TL zarar ediyorum. Yeminin dörtte birini kendim karşılamama rağmen. Bizden ellerini çeksinler, biz üretiriz, çiftçi bu kadar ezilmez.”

HAYVANCILIĞI ADIM ADIM BİTİRDİLER

Döşemealtı’nda bulunan bir çiftçimiz; “Bu topraklarda senede üç ürün alıyordum, şimdi ekin falan yok. Taban gübresi, zirai ilaç, sulama ve elektrik parası, mazot parası bunların hepsi arttı, biz destek değil, rahat bırakılmak istiyoruz. Ben dahil çevremde birçok komşum ekmeyi bıraktık.” 

Demre’de seracılık yapan bir vatandaşımız; “Zor maliyetler altında hayatı idame ettirmeye çalışıyoruz. Gübre fiyatları yüksek, özel üretim olduğumuz için ilaç zaten kullanamıyoruz. Bir domatesin rafa gidene kadar olan üretimi yüz gün, yüz gün boyunca çocuğumuz gibi bakıyoruz. Maliyetler altında eziliyoruz, ezilmemeyi tercih ederiz. Biz buradan on lirayı bulmayan maliyetle satıyoruz, televizyonda görüyoruz ki 30-40 liradan tezgâhta, biz yüz günde emek verip on lira kazanamıyorken, birileri 2 günde bizim kazancımızın iki katını kazanıyor.”

Söz artık üreten, emek veren vatandaşımızın, AKP’nin yolcu garantili köprülere harcadığı milyonları, yandaşa verilen ihaleler ve çift maaşlı bürokratlara harcadığı paraların artık üreten çiftçiye aktarılması gerekiyor, bunun yolu da seçimlerde CHP iktidarıdır. CHP olarak sahada tüm vatandaşlarımızın sorunlarını dinlemekte ve partimizin çözüm önerilerimizi aktarıyoruz, özellikle çiftçilerimiz kırmızı mazot olmak üzere, taban fiyat uygulamasına dair projelerimizi yakından takip ediyor, yeni döneme bunları da hesap ederek hazırlanıyorlar.”

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.