ANTALYA BİLİM MERKEZİ’NDE İLK KONFERANS

Antalya Bilim Merkezi’nin ilk bilim konferansı, TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Hasan Mandal’ın "Bilimin Işığında, Gençlerimiz ile Birlikte Çalışarak Birlikte Başaracağız" başlıklı sunumuyla gerçekleşti. 

14 Mart 2022
ANTALYA BİLİM MERKEZİ’NDE İLK KONFERANS

Kepez Belediyesi’nin DokumaPark’ta 12 bin 500 metre kare alana kurduğu Antalya Bilim Merkezi’nde ilk konferans gerçekleştirildi. Konferansa TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Hasan Mandal, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) Müdürü Prof. Dr. Sacit Özdemir ve Antalya’daki Fen Liselerinin öğrencileri katıldı. 2023’e Doğru TÜBİTAK ile Geleceğe Bakış Konferansı’nda TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Hasan Mandal, "Bilimin Işığında, Gençlerimiz ile Birlikte Çalışarak Birlikte Başaracağız" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) Küresel Risk Raporu 2021’de yer alan ve önümüzdeki 10 yılda en yüksek etkiye sahip ve en yüksek olasılıklı olduğu değerlendirilen risklere değinen Prof. Dr. Hasan Mandal, geleceğin sorunlarının günümüzün geleneksel bakış açısıyla çözülebilmesinin zor olduğunu belirterek, karşılaşılan sorunların karmaşık, değişken ve dinamik yapısına dikkat çekti. Sorunların çözümü için çok disiplinli çalışmanın önemine işaret eden TÜBİTAK Başkanı Mandal, gençlere “Bilimsel imkanlarla dolu geleceğinizi şekillendirmek sizin elinizdedir” dedi.

SU, GIDA, TOPRAK VE MİNERAL TALEBİ ARTMAKTA

Çevre, enerji ve doğal kaynaklara ilişkin ana eğitimler, değişen enerji tüketimi, Teknolojik ana eğilimleri, Hidrojen teknolojileri, yeni nesil nükleer reaktörler, uçan rüzgar türbinleri, hava ile çalışan jeneratör, nüfus artışının doğal kaynaklar üstündeki baskısı, enerji savaşları, biyolojik tehdit, sağlık ve gıda, Ar-Ge ve Yenilik Ekosisteminde TÜBİTAK’, Deneyap Teknoloji Atölyeleri gibi bir çok konuya değindi. Dünyada doğal kaynaklar için rekabet artışı olduğunu belirten Mandal, “Su, gıda, toprak ve minerallere olan talep artmakta, doğal kaynaklar giderek tükenmekte ve maliyet yükselmektedir. Enerji ekonomisi, jeopolitik denklemleri değiştirebilecek riskler taşımaktadır. “diye konuştu.

DOĞAL KAYNAKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİ

Nüfus artışının doğal kaynaklar üzerindeki etkisine de değinen Mandal, 2050 yılında dünya nüfusunun 9 milyarı bulabileceğini, enerji arzının yüzde 80, su arzının ise yüzde 55 daha fazla olacağını söyledi. Kritik hammaddelere olan ihtiyacında artacağını sözlerine ekleyen Mandal, “Karbon, nötr ekonomi için grafit, kobalit, lityum ve nadir toprak elementleri gibi kritik hammaddelere olan ihtiyaç artmaktadır. Kritik hammaddelere olan ihtiyacı artıracak olan teknolojiler, piller, yakıt hücreleri, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi ve hidrojen teknolojileridir. 2050 yılında 60 kat daha  fazla lityuma ihtiyaç duyulacak. “ dedi.

FOSİL YAKIT SAVAŞLARI

Şuanda fosil yakıtlar üzerine bir savaş olduğuna da değinen Mandal, “ Gelecekte her şey sizin bu elementlere ne kadar sahip olduğunuz ve ona alternatif element geliştirdiğinize bağlı. Bunların hepsini hayatınızın zaman dilinde yaşayacaksınız. “diye konuştu.

TEKNOLOJİ FIRSATLARINI DEĞERLENDİRİN

Öğrencilerin ülkemizin önceliklerini desteleyecek şekilde kendilerini yönlendirmesini vurgulayan Mandal, “Kariyerinizi zenginleştirmek için çok disiplinli imkanlara açık olun, yükselen teknolojilerin oluşturduğu fırsatları derinlemesine keşfedin. Önemli sorunlara çözüm bulacak şekilde bilimsel merakınızın peşinden koşun, araştırma alanınızı iyi tanıyın ve işbirliği ağlarında etkin olun, kariyer yöneliminizi güncel imkanlar doğrultusunda şekillendirin. Bilimin ışığında gençlerimizle birlikte çalışarak birlikte başaracağız” dedi.

GELECEĞİN MESLEKLERİNİ AÇIKLADI

Öğrencilere önem kazanmakta olan beceriler hakkında da bilgi veren Mandal, 2022 ile 2025 yılının ilk 10 sıralamasındaki geleceğin mesleklerini açıkladı. Mandal, önem kazanmakta olan becerilerin arasında karmaşık sorun çözme, liderlik ve sosyal etkinin yer aldığını söyledi.  TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, sunumunu tamamlamasının ardından öğrencilerin sorunlarını yanıtladı.

TÜTÜNCÜ’DEN TÜBİTAK’ATEŞEKKÜR

2023’e Doğru TÜBİTAK ile Geleceğe Bakış Konferansı’nın tamamlanmasının ardından Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Hasan Mandal’a teşekkür etti. Başkan Tütüncü, “Eğer bugün burada bu bilim merkezi varsa, burada Antalyalı gençlerimiz, çevre illerdeki gençlerimiz bilime doğru bir kapı aralayacaklarsa bundaki en büyük pay hiç şüphe yok ki, TÜBİTAK’ındır. Şehrimiz adına, Türk bilimi adına size teşekkür ederiz.” diye konuştu.  

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.