SUBAŞI, ‘’RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI ÇİFTÇİYİ, TÜCCARI VE İHRACATÇIYI VURDU’’

Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde “ihracat kapıları kapandı, çiftçi perişan, ürünü ortada kaldı, hal esnafı perişan ihracat durdu, TIR’lar kontak kapattı, hal esnafı ve çiftçi kredilerini nasıl ödeyecek kara kara düşünüyor” dedi. 

01 Mart 2022
SUBAŞI, ‘’RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI ÇİFTÇİYİ, TÜCCARI VE İHRACATÇIYI VURDU’’

İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle tarım ürünü ihracatının durduğunu belirterek, “Savaş, Antalya’yı, çiftçiyi, tüccarı ve ihracatçıyı vurdu” dedi. Subaşı, Ticaret Bakanı Mehmet MUŞ tarafından cevaplandırılmak istemi ile TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, bakana çiftçi, tüccar ve ihracatçının mağdur olmaması için ne yapacaklarını sordu.

 

100’ün üzerinde ülkeye ihracat

Türkiye’nin örtü altı yaş sebze ve meyve üretim merkezi Antalya’nın Toptancı Hal Kompleksi’nden, çiftçilerimizin ürettiği yaş sebze ve meyveler hem iç piyasaya hem de Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Balkan ülkeleri, Rusya ve Ukrayna gibi 100’ün üzerindeki ülkeye gönderildiğini söyleyen Hasan Subaşı, önerge gerekçesinde şunları dile getirdi:

 

Sera ve açık alan sebze üretimi toplamı yıllık 4,6 milyon ton olan Antalya, yıllık 1,5 milyon tonluk meyve üretimiyle de öne çıkıyor. Yıllık toplam 6,1 milyon ton sebze ve meyve üretimiyle Türkiye’nin en önemli tarım kenti Antalya, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik olarak başlattığı operasyondan ciddi bir şekilde etkilenmeye başlamıştır. Operasyon nedeni ile Ukrayna ve Rusya ihracatı dururken, 144 komisyoncu, 400’e yakın da tüccarın bulunduğu Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Kompleksi’nde ticaret durma noktasına geldi.”

TIR’lar kontak kapattı

Rusya ve Ukrayna’ya ihracat yapan TIR’ların kontak kaparak hal içerisinde beklemeye başladıklarını dile getiren Hasan Subaşı; “Ürününü tarlasında toplayıp hale gelen çiftçilerimizin bu ürünleri elinde kalıyor, alış fiyatları maliyeti karşılamadığı için çiftçi ürününü satamıyor. İlerleyen günlerde, ürünlerini yollara döken, toplamadan tarlasını süren çiftçilerimizin görüntü ve haberleriyle karşılaşabiliriz. Hal esnafı perişan, ihracat kapısı kapandı, yeni pazar yok, tırlar kontak kapattı, pandemi döneminde kullandığı KGF kefaletini, banka kredilerini nasıl öderim diye düşünüyor” dedi.

 

Çiftçi zor durumda

Çiftçimiz korona salgını nedeniyle yaşadığı ekonomik sorunları aşmak için çektiği kredileri ve borçlarını, bu sene yapacağı satışlarla karşılamayı ümit ettiğini dile getiren Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, ancak Rusya-Ukrayna savaşının planları bozduğunu belirterek şunları söyledi:

 “Bu sebeple, çiftçimizi ve ihracatçımızı korumak, korona sürecinde alınan tedbirlerle kaybedilen pazarlara yeniden girmek ve yeni pazarlar bulmak amacıyla birtakım acil tedbirlerin alınması gerekmektedir. Bununla birlikte, Rusya bankalarının SWIFT sisteminden çıkarılmasıyla, ihracatın nasıl yapılacağı konusu da belirsizliğini korumaktadır. Bu belirsizliğin giderilmesi ve karşılıklı teminat sistemlerinin kurulması ödemelerin nasıl olacağı, Türk Lirası-Ruble paritesine mi göre yapılacağı, gibi hususların açıklığa kavuşturularak acilen kamuoyuna açıklama yapılması ve endişelerin giderilmesi gerekmektedir”

 

Antalya Milletvekili Hasan Subaşı’nın Ticaret Bakanı Mehmet Muş tarafından cevaplandırmasını istediği sorular şunlar:

 

  1. Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle etkilenen ve giderek daha çok etkilenecek ve zarar edecek çiftçimizi korumak için Bakanlığınızın yaptığı çalışmalar var mıdır?

 

  1. Borçlu veya kredi kullanmış çiftçilerimize ödeme kolaylığı, erteleme veya yapılandırma seçenekleri ile KGF kredileri ele alınmalıdır. Bakanlığınızın bu konuda çalışmaları var mıdır?

 

  1. SWIFT sisteminden çıkarılan Rusya ile Türkiye arasındaki ticaretin nasıl devam edeceğine dair kamuoyuna açıklama yapılması ve belirsizliklerin giderilmesi gerekmektedir. İhracatçımızın mağdur olmaması için Bakanlığınızın bu konuda yürüttüğü çalışmalar nelerdir? Ne zaman kamuoyu ile paylaşılacaktır?

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.