Kepez’den Antalya’ya botanik bahçe

Binlerce bitki ve ağacının sergilendiği, şehrin florası ile endemik bitkilerinin bulunduğu Dokuma Botanik Bahçe, törenle ziyarete açıldı. 23 bin 500 metrekarelik alana kurulan bahçe, Antalya’nın adeta canlı ağaç ve bitki müzesi olacak. 

17 Kasım 2021
Kepez’den Antalya’ya botanik bahçe

Kepez Belediyesi, eserler zincirine bir yenisini daha ekledi.  Şehrin akciğeri olan DokumaPark’a, içerisinde yüz farklı türde 10 binden fazla bitki ile ağacın bulunduğu bir botanik bahçe kuruldu.  Dokuma Botanik Bahçesi,  yaklaşık 4 yıl süren kuruluş çalışmalarının tamamlanmasından sonra düzenlenen törenle şehrin kullanımına açıldı.
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü’nün ev sahipliğini yaptığı açılış törenine AK Parti Antalya Milletvekili İbrahim Aydın, Kepez Kaymakamı Nusret Şahin, AK Parti İl Başkanı İbrahim Ethem Taş, meclis üyeleri, siyasi partilerin temsilcileri, Kepez Muhtarlar Derneği Başkanı Feyzullah Büyükkeleş ile ilçe sakinleri katıldı. 

225 PARK’TAN 688’E
Başkan Hakan Tütüncü, konuşmasında Kepez Belediyesinin yeşile ve çevreci belediyeciliğe ilişkin söyleyecek çok sözü olduğunu belirtti. Kepez’in yıllar içerisinde yeşil yatırımda nereden nereye geldiğini izah etmek için iki göstergenin yeterli olacağını belirten Başkan Tütüncü, “Göreve geldiğimizde Kepez'in 225 mahalle parkı vardı. Bu sayıyı 680’e çıkardık. Görevde olduğumuz 2009'dan bu yana 3 milyon 293 bin 179 metrekare yeşil alan ürettik.” diye konuştu. 

DOKUMA, TÜRKİYE’YE İYİ BİR ÖRNEK
Tütüncü, DokumaPark’ın,  6 temalı parklarının en büyüğü olduğunu anımsatarak,  sözlerini şöyle sürdürdü: “Dokuma Fabrikası, Antalya kamuoyunun en çok takip ettiği, yerleşke ve metrekare olarak da oldukça büyük bir alan. Bu alanı, kültür, sanat adasına, bir yaşam merkezine dönüştürürken, temel yaklaşımımız burayı içerikli bir şehir parkı haline getirmekti.
Çok şükür, DokumaPark, Türkiye'de eşi benzeri olmayan bir park oldu. Bir sanayi tesisi düşünün.  Bu sanayi tesisinin tamamı bir endüstriyel miras olarak kabul ediliyor ve şehrin her tarafından, her ilgi grubundan insana hitap edecek şekilde yeniden düzenleniyor.  Hiçbir bina yıkılmıyor.  Bütün binaları kendi özelliklerine, tarihi geçmişinin hatıralarına uygun olarak hikayeler yazılıyor ve bu yazılan hikayeler hemşehrilerimizi mutlu ediyor. Türkiye'de böyle bir örnek yok.”

GÜÇLENDİRME İLE DOKUMA’YA 300 YIL ÖMÜR
Fabrika yerleşkesinde yıllar içerisinde oluşmuş güçlü bir ağaç ve bitki dokusunun bulunduğunu hatırlatan Tütüncü, şunları söyledi:  “O ağaçların, bitkilerin her birine hürmet ettik. Ağaçların hepsi plakalandırıldı. Fabrikanın binaları tescil edildi ve bölgenin tamamına koruma imar planı yapıldı. Bunları yapan Kepez Belediye Meclisinden,  belediye bürokratlarından rabbim,  fabrika yerleşkesindeki ağaçların yaprakları sayısınca razı olsun.
Koruma kararı, Dokuma Fabrikası yolculuğuna, dünya durdukça devam edecek anlamına geliyor. Güçlendirdiğimiz fabrika binalarının en az 250- 300 yıl ömrü var. Yerleşkedeki binalar, kolonları ve kirişleri çelikle kaplanarak, güçlendirildi. Çeliğin ömrünün 250-300 yıl olduğunu kabul edersek, aslında çeliklerin üzerindeki kolonlar, kirişler çok uzun yıllar, Dokuma Fabrikası’nı kuran Adnan Menderes ve arkadaşlarının, Dr Burhanettin Onat’ın ve o dönemki Antalyalıların hatıralarını Allah'ın izniyle yaşatmaya devam edecek.”

KESİLECEK AĞAÇLAR KEPEZ’DE YAŞATILDI
Başkan Hakan Tütüncü, “Dokuma alanında yaptığımız en önemli işlerden birisi alanın mevcut yeşil dokusunu artırmak oldu.”  diyerek, şunları kaydetti:  “300'den fazla yetişmiş zeytin ağacını DokumaPark'a transfer ettik.  Göçerler,  Fevzi Çakmak mahallelerinde,  Varsak bölgesinde, Kepez'in değişik yerlerinde açmamız gereken imar yollarının üzerindeki zeytin ağaçları alınarak, ilçenin değişik parklarına dikildi.  Bu ağaçların ağırlıklı bir kısmı da DokumaPark’a nakledildi. Konyaaltı başta olmak üzere şehrimizin farklı yerlerinde imara açılan yerlerden kesilmesi muhtemel olan portakal ağaçlarını da başta Dokuma olmak üzere Kepez'in parklarına naklettik. DokumaPark’ta, 300'den fazla portakal ağacı ile yine güzel bir portakal bahçesi oluşturmuş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. 

ANTALYA’YA 23 BİN 500 METREKARELİK BOTANİK BAHÇE
İşte şehrin her bir unsuruna hürmet ederek oluşturulan çevreci bir projenin bugün açılışını gerçekleştirdik. Dokuma Botanik Bahçe, tam 23 bin 500 metrekare alana sahip.  Bu bahçede 10 binden fazla bitki ama yüzlerce de tür var. Bazıları botanik bahçe ile peyzajı birbirine karıştırırlar.  Botanik bahçeler, aslında o bölgede yetişen bitkilerin, ağaçların sergilendiği bir canlı ağaç ve bitki müzesi demektir. Nasıl ki, müzelerde her eserin altında o eserle ilgili bilimsel bilgiler varsa burada da bütün ağaçların, bitkilerin yanında bilgi notları bulunuyor. Bölgenin florasını anlatan bahçelere, botanik bahçeler denir. Dokuma Botanik Bahçe’de,  6 farklı tematik bahçemiz bir portakal bahçemiz yani 7 tane bahçemiz var. Antalya’nın trafik plakası 07’ye nazire olsun diye 7 tane bahçe oluşturduk. Bunlar sırasıyla portakal bahçesi, Japon bahçesi, begonvil bahçesi, kaya ve Alpin bitkiler bahçesi, tıbbi ve aromatik bitkiler bahçesi, tropik bitkiler bahçesi ve Anadolu bahçesidir. Anadolu Bahçesi’nde, sevgili çocuklarımız özellikle bizim bildiğimiz ama onların maalesef şehirleşme karşısında göremedikleri, bilemedikleri ağaçları, bitkileri ve meyve ağaçlarını görme imkânına sahip olacaklar.”

MANAVGAT ORMAN YANGINI BOTANİK BAHÇEDE
Başkan Tütüncü, botanik bahçede üç tane de tematik diorama alanı oluşturduklarını bilgisini paylaşarak, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bunlardan bir tanesi ölü ağaçlar alanı. Üzerinde hatıraların olduğu ölü ağaçlarla ilgili özel bir diorama alanı oluşturduk.  Yörük kültürüne duyduğumuz saygıdan dolayı Antalya Bulvarı'nda bulunan Zeytinli Sarnıcı’nın birebir kopyasını botanik bahçemizin içerisine yaptık.  Cumhuriyet tarihinin en büyük yangını; Manavgat,  Gündoğmuş ve Akseki ilçelerimizdeki orman yangınıydı. O yangınlarda yüreklerimiz yandı. O büyük acının hatırasını yaşatsın diye Manavgat'tan getirdiğimiz yanmış ağaçlarla da bir Manavgat Yangını Hatıra köşesi oluşturduk.”

“BU BAHÇE 4 YILLIK BİR EMEĞİN ÜRÜNÜ”
Dokuma Botanik Bahçe hayalinin 2018’in Mayıs ayında başladığını aktaran Tütüncü, konuşmasını şöyle sürdürdü:  “23 bin 500 metrekarelik alanda yaptığımız çalışma, bitkileri, peyzajcılardan alıp, buraya 3 ayda 5 ayda bir yılda yaptığımız bir iş değil. Botanik bahçeye ilk ağacı,  2018’in Mayıs ayında diktik. Bu hayalin başladığı gün Mayıs 2018’dir. O yıl, atom bombasına direnmiş, mabet ağacı, zakkum, kanna ve Trabzon Hurması türlerinden 73 adet fidan dikerek, botanik bahçe projesini başlattık.  Bu proje, çalışma arkadaşlarımın 4 yıllık bir emeği sonucu oluştu. Madem ki, 3,5 milyon metrekareye yakın yeşil alan üretmiş, 680 mahalle parkı yapmayı başarmış bir Kepez Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü var. O zaman bizim vizyonumuzu yansıtsın; hem şehre değer katsın hem de bölgemizin florasını en güzel şekilde tanıtsın diye yaptığımız bu botanik bahçenin arkasında çok büyük emekler var.
Bu eserde kocaman emeği olan Park ve Bahçeler Müdürlüğümüzün, başkan yardımcılarımızın ve meclis üyelerimizin kocaman emekleri var.  Alkışların en büyüğü onları olsun.”

“ÖNCEKİ DÖNEM SORUNLAR İÇİN ŞİMDİ AÇILIŞLAR İÇİN ARANIYORUZ”
Daha sonra kürsüye gelen AK Parti Antalya Milletvekili İbrahim Aydın da konuşmasında özetle şunları söyledi:  “Bir orman mühendisi olarak bu açılışa katılmaktan dolayı büyük mutluluk duydum.  Hakan Başkan, ilk görev yıllarında ilçenin mülkiyet sorunlarının çözümüyle ilgili bizden destek isterdi. Hakan Başkan, Kepez’in köklü mülkiyet sorunlarını çözdü. Bu sorunların çözümüne AK Parti Antalya Milletvekilleri olarak ciddi bir destek verdik.  Bir zamanlar sorunlar yumağı olan Kepez’de güzel işler yapıldı. Şimdi Başkanımız, açılışlara davet etmek için bizleri arıyor. İlçede kazandırılan 8 kütüphanenin üçünün açılışına katıldım. 

“KEPEZ, BOTANİK BAHÇESİ İLE ANILACAK”
Bir şehrin imarını yapmak yeterli değil. O şehirde, sanat, kültürel ve çevre bakımından yapılan işler çok daha önemli.  Hakan Başkan, DokumaPark’ta çok güzel işler yaptı.  Özellikle bu botanik bahçe, şehir için çok önemli bir yatırım oldu. Bazı ülkeler botanik bahçeleri ile anılır. Batum’da dünyanın en büyük botanik bahçesi var. Kepez’de, botanik bahçesi ile anılacak.  TBMM Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Araştırma Komisyonu Başkanı olarak Dokuma Botanik Bahçeyi çok anlamlı buldum. Burada bulunmaktan keyif aldım.”
Konuşmaların ve yapılan duanın ardından kurdele kesilerek, Dokuma Botanik Bahçe, ziyarete açıldı.
Başkan Hakan Tütüncü,  daha sonra misafirleriyle botanik bahçeyi gezdi. 

 DOKUMA BOTANİK BAHÇE’DE NELER VAR?
23.500 m2 gezi alanı, 7 temalı bahçe,  2 anı Bahçesi,  10 binden fazla ağaç ve bitki,  150 yaş ve üzeri transplante ağaçlar,  Antalya'nın endemik türleri,  Yörük Sarnıcı ve 2 km uzunluğunda yürüyüş yolu…

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.