ÜRETİMİN DEVAMI İÇİN ÇİFTÇİ KADINLARA SOSYAL GÜVENCE ŞART!

CHP’li Aydın Özer, 15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü’nde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu: “Kadın çiftçilere pozitif ayrımcılık yapmakla övünen bakanlığınız, yüzde 95’i sigortasız çalışan kadınlara bu noktada nasıl bir pozitif ayrımcılık öngörüyor?” 

15 Ekim 2021
ÜRETİMİN DEVAMI İÇİN ÇİFTÇİ KADINLARA SOSYAL GÜVENCE ŞART!

 

CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, 15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü’nde çiftçi kadınların sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Özer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye bir önerge vererek çiftçi kadınların en önemli sorunlarına ilişkin planlamalarının olup olmadığını sordu. Özer, “Hepimiz biliyoruz ki, tarımsal üretim kadın emeği ile ayakta kalmaktadır. Kadınlar olmadan tarım da olmadığına göre, eğer tarımın devam etmesini istiyorsak kadınların sorunları çözülmelidir” diyerek Tarım ve Orman Bakanlığının sorunların çözümüne yönelik adımlar atmadığını söyledi. 

 

KADINLAR TOPRAKLARININ OLMASINI İSTİYOR

 

Bakan Pakdemirli’ye yönelttiği soru önergesinin gerekçesinde “Bakanlık olarak tarımsal üretim sürecinin her aşamasında kadın çiftçilere pozitif ayrımcılık uygulandığı birçok kez ifade edilmiştir. Bununla birlikte çeşitli platformlarda tarımla uğraşan kadınlar en önemli sorunlarının sosyal güvencesiz çalışmaları ve topraklarının olmaması şeklinde dile getirmekte, Bağ-Kur ödemelerinde kolaylık beklediklerini ve yıpranma payı talep ettiklerini ifade etmektedirler” diyen CHP’li Özer, şu sorulara yanıt istedi:

 

BAĞ-KUR PRİMLERİ İNDİRİLECEK Mİ?

 

  • Kadın çiftçilere pozitif ayrımcılık yapmakla övünen bakanlığınız, yüzde 95’i sigortasız çalışan kadın çiftçilere nasıl bir pozitif ayrımcılık öngörüyor? 

  • Kadın çiftçilerimizin sosyal güvencesinin sağlanması yönünde hükümetinizin uygulamaya gitmesi için kabineye bugüne kadar herhangi bir öneride bulundunuz mu? Önümüzdeki süreçte bu konuda bir çalışma teklif edecek misiniz? 

  • Bağ-Kur primlerinin gün sayısı ve ödeme miktarının azaltılması yönünde bir öneriniz, planlamanız, çalışmanız var mı? 

  • Kadınların toprak sahibi olması yönünde, orman vasfını yitirmiş yerlerin üretim yapmak isteyen kadınlara tahsis edilmesine ilişkin talepleri karşılayacak mısınız? 

  • Gençlerin ve kadınların üretime devam etmesine teşvik amacıyla kırsalda sosyal hayatın canlandırılması hususunda Bakanlığınızın bir planlaması var mı?

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.